Bericht

Groen Moet Je Doen in juni – Wieden en uitgebloeide bloemen afknippen

Geplaatst op 3 juni 2024, 08:50 uur
Illustration

Jonge plantjes de volle grond in  

Alle één- en tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border. 

Kamerplanten douchen  

Een regenachtige dag in juni is ideaal om kamerplanten even buiten te zetten. Het is dan niet te koud, de plant frist er lekker van op en het blad is na de bui weer helemaal stofvrij. Jouw planten genieten van zo'n regendouchebeurt.  

Onkruid wieden 
 
Blijf deze maand ook onkruid wieden, want het groeit in juni extra snel! Een lekkere laag organisch materiaal op de grond tussen je planten voorkomt snelle uitdroging. Dat betekent ook minder sproeien. Bovendien verrijkt zo'n laag de bodem, waaruit je planten hun voedsel halen. Tenslotte scheelt een mulchlaag enorm in wiedwerk! 
 
Zaailingen van vorig jaar zijn nu ook tevoorschijn gekomen. Dus let wel op dat je die niet per ongeluk weghaalt.  

Terugknippen voor tweede bloei 

Verschillende vaste planten kunnen, als je ze kort afknipt nadat ze zijn uitgebloeid, gestimuleerd worden om nog een keer te gaan bloeien. Dat lukt o.a. bij ridderspoor, vrouwenmantel, zonnehoed, kokardebloem, margriet en kattenkruid. 
 
Luizen... wat nu?  

Luizen zuigen aan sappige plantendelen en dat kan allerlei groeistoornissen en misvormingen in de planten veroorzaken. Ook kunnen ze ziekten overbrengen. Gelukkig lost de natuur dit doorgaans zelf op. Lieveheersbeestjes ruimen luizen graag op.  
 
Nu nog kruiden zaaien 

Een aantal kruiden kun je nog heel goed zaaien in potten. Zaaisels van peterselie, snijselderij, bieslook, kervel en ook eenjarig bonenkruid zullen snel opkomen. Na de oogst kun je ze verwerken in je maaltijd. Heerlijk, verse kruiden op je bord! 

Om terug te lezen: Groen Moet Je Doen in mei - Zaaien en water geven in je buurttuin 

 

Deel dit: