Project
Lopend

NK Tegelwippen

Geplaatst op 11 april 2023, 15:29 uur
Illustration

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer begonnen! Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 gaat Gouda de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door planten. De gemeente die de meeste tegels wipt, wint. In Gouda gaan we ook dit jaar weer zoveel mogelijk tegels vervangen door planten en bomen, bijvoorbeeld bij ophogings- of rioleringswerkzaamheden. Ook inwoners kunnen meedoen door aan de slag te gaan met de tegels in hun voor-, achter- of geveltuin. Allemaal met het doel om Gouda nog beter aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.  De gewipte tegels kun je gratis op laten halen door de tegeltaxi van de gemeente. Van mei tot en met oktober zijn er 6 ophaaldagen.

Toelichting

Is uw tuin vooral betegeld? Doe dan mee en vervang tegels door planten. Of leg een geveltuin bij jouw huis aan. Je kan ook samen met de buren tegels wippen en er een leuke buurtactiviteit van maken. Geef het aantal gewipte tegels door via de website van NK Tegelwippen, dan tellen ze mee voor de wedstrijd. Bewoners maken kans op verschillende prijzen.


Tip: Bekijk de versteende kaart van Gouda of test welk klimaatlabel jouw tuin heeft.

Grijs wordt groen
Zie je ook kansen voor minder stenen en meer groen in de openbare ruimte van jouw wijk? Bijvoorbeeld door stenen te vervangen door een bloemenperk? Stuur dan je grijs-wordt-groen idee naar de gemeente.

Doelgroep
Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Een groene stad is een leefbare stad. Met meer groen in de openbare ruimte is het prettiger en gezonder leven. Daarnaast helpt groen tegen wateroverlast en hitte. Hoe minder stenen, hoe koeler het wordt en hoe minder wateroverlast. Meer ruimte voor groen is bovendien beter voor de planten en dieren die hier leven. Laten we daarom met elkaar Gouda nog groener maken!
Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 5 projectupdates

Mascha Bom


Gedurende het NK Tegelwippen 2023 (april-oktober) werd door de vakjury maandelijks de Wipper van de Maand gekozen. De jury selecteerde de leukste, mooiste, gezelligste, origineelste ingezonden foto’s en verkoos zo de Wipper van de Maand. Stem van 1 t/m 10 november op jouw favoriete wipper, degene me...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina

$persoon.getLink()

Project volgens planning

De eindstand is bekend!

Gouda is 4e geworden tijden het NK-Tegelwippen 2023.
In totaal zijn er 42.000 tegels vervangen door groen. Een geweldige prestatie!
Ook dankzij de tegeltaxi. Die reed dit jaar voor het eerst door onze gemeente en dat bleek een succes. De tegeltaxi heeft bij 104 adressen maar li...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina