organisatie

Hortus Populus - Bodegraven

Non-profit

De Hortus Populus is een gemeenschappelijke tuin in Bodegraven met verschillende pijlers. Lokale groenten, bloemen en kruiden zonder gif en kunstmest. We telen met elkaar en voor de hele gemeenschap zodat op den duur een betaalde tuinman zijn inkomsten uit de tuin verkrijgt. Theo Klomp is nu onze vaste (deeltijd) tuinman. We telen zo dat de gewassen tijd krijgen om te groeien. Omdat de groenten vers zijn en biologisch geteeld ondersteunen ze je eigen gezondheid en smaken ze heerlijk. Maar ook de kwaliteit van de bodem en de natuur neemt toe door onze manier van boeren.


De betrokkenheid van onze abonnementhouders maakt de lokale economie en de gemeenschap sterker. Financieel, maar vooral ook sociaal. De vrijwilligers, de bezoekers, het gezien en gewaardeerd worden van ook minder sterke vrijwilligers geeft sociale verbondenheid.


De Hortus Populus laat duurzaamheid zien. Lokaal voedsel draagt bij aan minder verspilling van voedsel en minder voedselkilometers.
Water besparen we door weinig te sproeien en door het gebruik van een composttoilet. Energie wekken we zelf op met behulp van 9 zonnepanelen waarvan de opgewekte energie bewaard wordt in 4 accu’s. Ons gereedschap vervangen we meer en meer door elektrische apparaten.


De Romeinse barak is een extra bijzonderheid op de Hortus Populus. Het is het enige replicia in Nederland.
Op de tuin ontstaat de suggestie van een Romeinse legerplaats. Wij maken de Romeinse barak deels tot museum – een echte soldatenbarak – en deels tot een gemeenschappelijke ruimte om te verblijven en cursussen te geven.


Educatie is belangrijk. Alles wat we leren en ontdekken willen we graag delen met jong en oud. En dat in een omgeving waar ruimte is, waar het groen is en je tot rust komt. Dat brengt je gezondheid, daar wordt je wijzer van.


Op de tuin zijn ook vrijwilligers actief vanwege een re-integratie traject of dagbesteding. Informeer naar de mogelijkheden. Via FermWerk, Vluchtelingenwerk en Vrijwilligerswerk helpen wij vrijwilligers om zich sterker te voelen.

Deel dit:
Standaardlocatie
Contactpersonen van Hortus Populus - Bodegraven
Activiteiten in het verleden (als mede-organisator)
Bekijk Hortus Populus - Bodegraven ook in