Klimaatexamen: niets zo praktisch als een goede theorie

Klimaatexamen: niets zo praktisch als een goede theorie
Als bouwer van een aquathermische zonnespiegelcentrale in mijn achtertuin weet ik het (bijna) zeker: niets zo praktisch als een goede theorie. Niet dat bodemtechnische grondslagen een waterdichte garantie zijn. Maar ik heb geen examenvrees voor maandagavond 26 mei in het Antoniuscollege aan de John Mottstraat 2-4. Hoewel ik er twee goede redenen voor zou moeten hebben.
Eén reden is de bekende vastgoedregel dat er drie allermeest waardebepalende factoren zijn: plaats, plaats, plaats. Over de volgorde ga ik hier niet twisten, ik ben geen vastgoedexpert. Ik ben maar een eenvoudige student Energietransitie in de Bebouwde Omgeving, die wat bijbeunt als klimaatburgemeester. Mijn afstudeeronderzoek is het gebruik van heipalen in natte laagveenbodem als thermische buurtbatterij. Practicumlokaal is mijn eigen paalwoning middenin de Groene Prak van de Randstad. Een Groen Moet je Doen-aquathermie in de sloot voor mijn huis zou natuurlijk een mooi sluitstuk voor de hele buurt zijn… Eerst maar eens mijn studie afronden. Afronden naar boven graag, want het zakt hier een centimeter per jaar.
Dus dat werd ophogen, en niet met zand natuurlijk want dat is 1.500 kilo per kuub. Buitenkans voor een binnenpretje: eerst afgraven, het zand voor de gezamenlijke poort gebruiken, en dan luchtkanalen inbouwen in puimsteen (600 kilo per kuub en betere dreinage bij aanhoudende regenperiodes). Voor een zonnespiegelcentrale annex termietennest-luchtcirculatie. Heb ik meteen een terrasverkoeler in de zomer. Dit alles gaat met de klassieke vierslag der innovatie: eerst genegeerd, dan uitgelachen, dan tegengewerkt en tenslotte was het ieders eigen idee. Momenteel zit ik in de fase dat je geen energie over de erfgrenzen mag leveren, dus we gaan eens in de praktijk zien hoe ze ondiepe bodemenergieopslag gaan aanslaan. Het levert me alvast een samenwerking met een schroeffunderingenspecialist op.
Funderingsspecialisten weten: niets zo theoretisch als een goede praktijk. Dus laten we het eerst eens risicovrij uittesten. Liefst door deze student energietransitie annex klimaatburgemeester. Werk-in-uitvoering is momenteel: een gestapelde, deels ondergrondse aquathermie om regenwater mee te bufferen en warmte uit af te tappen. Da’s een langer oogstseizoen dan de zonnespiegels zullen hebben. Nóg mooier wordt het als we volgend jaar jaar gescheiden rioolwater- en regenwaterafvoer krijgen in de straat. Zwaar ideaal: door onze voortuinen heen! Bij mijn heipalen, onder de vlonder. Dan heb ik het hele jaar door oogstseizoen. Riothermie heet dat dan. Trouwens het afstudeeronderwerp van een studiegenoot Energietransitie die bij een waterschap werkt in de afvalwaterzuivering.
Dan komt (af)was- en douchewater dus zó voorlangs stromen. Energie leveren over de erfgrens… ik zeg: Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Dat dus als binnenpretje. Maar de voortuin komt pas later in deze column aan de beurt.
Tot zo ver de praktijk. Voor theorie komt er wel wat meer kijken. Dat zal nodig zijn, want ik kan natuurlijk niet met een mager zesje uit dat Klimaatexamen rollen. Ik lig als klimaatburgemeester onder een verkleinglas.
En die andere, al genoemde reden voor toch wat examenvrees? Plaats, plaats, plaats. In dezelfde John Mottstraat haalde ik eens een 1 voor een wiskunde-overhoring, die daarmee de definitieve nekslag was en ik wist dat ik dat jaar zou blijven zitten.
Uiteindelijk toch milieukundige geworden aan de Universiteit Utrecht, en later ingenieur bij de Saxion Hogeschool. Die opleidingen heb ik maar mooi naar boven afgerond! Probleemleerlingen aller landen verenigt u!
De levenstuin is je practicumlokaal. Gelukkig wie durft te dromen en bereid is de prijs te betalen de dromen waar te maken.
Voormalig klimaatburgemeester Josefien de Bruin en Yvette van Gastel organiseren het Klimaatexamen in Gouda. Vorig jaar al bekend in Nederland, en nu ook voor Gouwenaren beschikbaar! Het klimaatexamen vindt plaats op maandag 26 mei in het Antoniuscollege, John Mottstraat 2-4. Inloop om 19.00 uur met koffie en thee, start om 19.30. Kom je ook? Zou gezellig zijn, en neem gerust iemand mee:)!✨
https://klimaatexamen.nl/gouda-antoniuscollege
Edward, Klimaatburgemeester met vlambitie voor gespreksklimaat en stadsklimaat
Klimaatburgemeester.Gouda@gmail.com
# Dit is de zesde in een serie Blogs van de Klimaatburgemeester #
www.goudsepost.nl/nieuws/nieuws/425612/gouda-trapt-af-met-landelijke-editie-van-het-klimaatexamen