Groen Moet Je Doen in augustus - zaden oogsten
Oogst de zaden van uitgebloeide bloemen en laat ze goed drogen. Bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis. Volgend jaar kun je de zaden opkweken. Zo heb je jaar in jaar uit plezier van de plant. Hieronder staan alle stappen.
Een goede voorbereiding
Kijk als de tuin op haar mooist is al eens goed welke bloeiende planten in jouw tuin een gezonde indruk maken. Knip niet alle bloemen eruit. Wacht rustig tot alle bloemen uitgebloeid zijn.
Weet hoe de zaden eruit zien
Iedere plant geeft weer andere zaden. Na verloop van tijd ga je ze herkennen. Je vindt ze op de plek waar de bloem zat of net eronder. De grootte van het zaad verschilt van plant tot plant. Ook de hoeveelheid varieert.
Tijd om te oogsten
Voor bijna alle zaden geldt dat ze helemaal rijp en droog geoogst moeten worden. Omdat planten op verschillende manieren zaad maken, oogst je op de manier die bij de plant past.
Bij stokrozen haal je de rijpe zaaddozen die onder aan de stengel zitten, eerst van de plant en laat je de hogere, nog niet rijpe zaaddozen rustig zitten. Bij veel andere soorten, zoals leeuwenbekje, korenbloem, klaproos en goudsbloem, knip je de hele bloemstengel af. Stop de stengels in een emmer of pot. De zaadjes die er vanaf vallen komen onderin de pot terecht.
Zaden drogen
Om zaad te kunnen bewaren tot volgend jaar, is nadrogen heel belangrijk. Spreid de zaden uit op een krant en leg ze in een open schaal of op een dienblad. Schrijf de naam van de plant er meteen bij. Leg ze op een droge, niet te warme plek uit de zon in huis. Droog liever te lang dan te kort.
Nu gaan we schonen
Het gedroogde zaad maak je zo goed mogelijk schoon. Schoon zaad is makkelijker te herkennen en beter precies te zaaien, en neemt minder ruimte in. Zeef het zaad (bijvoorbeeld door een theezeefje) om de zaadhulzen en kleine plantenresten kwijt te raken. Bij heel fijn zaad kun je ook blazen. Leg het zaad op je hand en blaas er zachtjes overheen. Omdat het zaad zwaarder is dan het kaf, blaas je het kaf weg en blijven de zaden over.
Goed bewaren
Als het zaad schoon is, verpak je het in een zakje waar je de naam van de plant op schrijft. Bewaar de zaadzakjes droog, donker en koel. De allerbeste plek voor zaad is in een afgesloten Tupperware bakje in de groentelade van de koelkast. Hierin kan zaad jarenlang kiemkrachtig blijven.
Heb jij nog goede tips voor het verzamelen en bewaren van zaden? Laat het weten in reactie op dit bericht.
Heb je heel veel zaad geoogst van een mooie bijvriendelijke inheemse plant en wil je dit delen, plaats hier dan een berichtje. Ben je juist op zoek naar bepaald bijvriendelijk inheems gifvrij zaad? Plaats een oproepje hier op Buurtgroen Gouda. Zo helpen we de bijen én elkaar!