Blogpost

Verslag Groene Avond4daagse - maandag 1 juli -> Stadsakker - Voedselbos

Geplaatst op 12 juli 2024, 19:10 uur
Illustration
profile picture
Coby Swart

Verslag Groene Avond4daagse - maandag 1 juli -> Stadsakker - Voedselbos.

Met ongeveer 100 andere groene wandelaars verdeeld over vier groepen liepen we de eerste avond naar het Voedselbos Goudse Hout. Halverwege wachtte op een bankje Jan Graafland, Goudse dichter, auteur en hoofdtuinman van de tuinen van Weleda ons op. Hij toonde ons de ontwikkeling van het blad van moerasspirea richting de bloei. Ook trakteerde hij ons op een 1200 jaar oude tekst van een Chinese dichter die voorspelde dat door de onverzadigbaarheid van de mens, dieren zullen uitsterven en goederen uitgeput raken. Dat is de grens waar de mens tegen aanloopt. Lokaal en onbespoten geteeld voedsel is belangrijk. Een deel van de mensheid ziet dat; een ander deel sluit daarvoor de ogen. Met het belang van lokaal en onbespoten geteeld voedsel vervolgden we de route richting het Voedselbos Goudse Hout.

Daar verwelkomde David ons. Hij vertelt dat het voedselbos werkt volgens de principes van permacultuur. De aanplant moet ten goede komen aan de aarde, aan de mens en alle planten hebben meerdere functies. Zoals bijvoorbeeld de olijfwilg: deze geeft eetbare bessen maar vangt stikstof af en slaat dit op in de bodem. Na een aantal jaren van voorbereidingen zoals het rooien van bramen en esdoorns, is een herstart gemaakt met verdere aanleg. Er zijn vier percelen met voedselbosaanplant. Een voedselbos bestaat uit 7 lagen. De bovenste laag is de kruinlaag zoals de berk waarvan medicinale thee kan worden gezet en sap kan worden afgetapt. In de tussenlaag zien we de Mispel waarvan de vruchten voor jam kunnen worden verwerkt. In de laag daarna groeien verschillende variëteiten hazelaar waarvan de noten geoogst worden. De volgende lagen bestaan uit bessenstruiken, klimplanten (druif), kruidlaag, bodembedekking en wortellaag. De kaardenbol in de kruidlaag zorgt voor voedsel voor bestuivers en vogels en is bovendien een plant die gebruikt wordt bij de ziekte van Lyme.

De waarde van het voedselbos is gebaseerd op drie doelstellingen: als werkgroep van het IVN wordt hier natuureducatie gegeven en bezorgt zo mensen een fijne tijd in de natuur. Er wordt gewerkt vanuit ecologische principes die de soortenrijkdom vergroten en als laatste doelstelling moet de aanplant eetbaar of bruikbaar zijn voor de mens. We kregen een boeiende rondleiding door het gebied, waarna we door veel groen onze weg vervolgden naar het begin en eindpunt: de Stadsakker.

Wilma liet ons daar de net aangelegde kruidenspiraal zien en vertelde hoe deze verder vorm gaat krijgen. Gevonden bodemvondsten waren op een speelse manier verwerkt in het steen van de kruidenspiraal. Daarna liet ze ons de opslagplaats voor geredde planten zien van de Plantenbrigade. Iedereen die planten over heeft kan ze hier naartoe brengen waarna ze kunnen worden gebruikt bij Sociaal Tuinieren projecten in samenwerking met o.a. Stichting Present. De planten zijn dus allereerst bedoeld voor mensen die zelf de middelen niet hebben om te vergroenen.

Marleen liet ons zien wat er op de Stadsakker wordt verbouwd. Sinds ongeveer 2 jaar worden groenten en fruit gekweekt en dit jaar is het eerste echte oogst. Er maken 180 mensen gebruik van een groenteabonnement en er werken 3 x per week tussen de 5 en 10 vrijwilligers, naast de betaalde kracht boerin Tyara. Een aantal keren per jaar komt er een grotere groep vrijwilligers om de grote klussen te doen. Daarna genieten ze samen van een heerlijke lunch. Marleen deed een oproep om mee te doen in het vrijwilligersteam. Je kunt jezelf flexibel indelen om te helpen wieden, planten en wat te oogsten. Natuurlijk kwam het S-woord ter sprake: ook op de Stadsakker hebben ze last van slakken, waaronder de Spaanse wegslak, een invasieve soort. Op ecologische wijze wordt het de slakken moeilijk gemaakt door gewassen af te dekken en de slakken te verzamelen onder planken en dan weghalen. Op de Stadsakker staan snijbiet, slasoorten, prei, tuinbonen en kolen. Boerin Tyara maakt het teeltplan: zij heeft met haar opleiding alle kennis in huis voor gezonde akkerteelten.

Momenteel zijn alle pakketten vergeven en is er een wachtlijst waarvoor je je kunt opgeven.

De Stadsakker beslaat op dit moment 1 hectare maar er zou kunnen worden uitgebreid naar 4 hectare. In de nabije toekomst is het plan een pluktuin aan te leggen zodat er gifvrij bloemen geteeld en verkocht kunnen worden.

De Route

Deel dit: