Bericht

Het Groot Nederlands Stadsbos

Geplaatst op 28 juni 2024, 19:19 uur
Illustration
profile picture
jos bregman

Mijn naam is Jos Bregman, en ik ben kunstenaar, standplaats Almere. Laatst kwam ik in contact met Josefien, de klimaatburgemeester van Gouda. Ik vertelde over een van mijn performances en ze vond dat het enorm goed aansloot bij Buurtgroen Gouda en ze bracht me in contact. Op hun uitnodiging heb ik me ook aangemeld op Buurtgroen Gouda - al woon ik in Almere - en mag ik wat over mijn performance vertellen. De performance heet Het Groot Nederlands Stadsbos en het is een grote omdenkoperatie, een groots eerbetoon en een open uitnodiging.

Toen ik eens in een Amsterdamse achtertuin in een boom klom - om 'm te snoeien - en helemaal bovenin mijn klimlijn bevestigde, stak ik ook nog mijn hoofd even boven de bladeren uit en mijn adem stokte even. Wat zag ik: alleen maar bomen! Geweldig. Ruim boven alle huizen uit staken, net als ik eindeloos, veel bomen. Toen dacht ik, maar dit is geen stad, dit is in feite een bos. Een bijzondere gewaarwording was het, hoog in een boom, verborgen tussen de bladeren, leunend op stevige takken, mijn hoofd in de wind en de zon, verbonden met heel veel andere bomen. 

Deze ervaring vormt de basis voor een performance, een omdenkoperatie. Want een bos verdient, net als een stad, een naam. Wat een naam heeft, daar ga je anders mee om. Als verzamelnaam voor al het stedelijk groen in Nederland heb ik “Het Groot Nederlands Stadsbos” bedacht. En het ermee verbonden motto is: we wonen niet in een stad met bomen, maar in een bos met huizen; je woont niet in een huis met een tuin, of in een flat met groen eromheen, maar in een stuk bos met een onderkomen. En er zijn al veel mensen die dat groen verzorgen, vrijwillig of professioneel. Naast een omdenkoperatie is mijn performance ook een groot eerbetoon aan ieder die groen verzorgt. Hulde aan u allen.

Waar bestaat Het Groot Nederlands Stadsbos uit? Dat is voor mij heel breed, iedereen kan meedoen. Dit bos is al het stedelijk groen, dat gaat van de tuinkers op de vensterbank, van je kamerplant, van je balkon-, kantoor-, gevel- of daktuin tot aan kleine en grote tuinen, bloemenlinten, straatbomen, parken, voedselbossen en bosplantsoenen en verder ook al het gemeentelijk groen. We zijn al met zoveel en we ‘schilderen’ de stad zo mooi. De zorg voor groen verbindt ons allemaal. 

Tot slot is Het Groot Nederlands Stadsbos een uitnodiging; een uitnodiging om het groen dat jij verzorgt een naam te geven. En als je zin hebt, daar een naambord(je) bij te maken. Het is een soort emancipatie van het vaak naamloze groen. Nogmaals: wat een naam heeft, daar ga je anders mee om. En als je het leuk vindt kun je je groen vervolgens onderdeel maken van Het Groot Nederlands Stadsbos. Dat kan bijvoorbeeld met een speciaal gemaakt bordje. Meer info (en bordjes) op hetgrootnederlandsstadsbos.nl

Tijdens de Groene Avond4daagse kom ik kijken in Gouda. Het zou leuk zijn om ergens al een eerste bordje te onthullen. Een bos verdient naast een naam ook een toegangspoort, vind ik. Heeft of kent iemand een bestaande poort die we kunnen omdopen? 

Op de foto’s zie je hoe simpel het is.

Groet, 
Jos

Deel dit: