GROENPRIJZEN 2023
Op vrijdag 6 oktober werden de Goudse Groenprijzen uitgereikt. Zoals jullie wel weten, bestaan er heel veel groene bewonersintiatieven in Gouda. Inmiddels zijn er in totaal al meer dan 400 initiatieven verdeeld over de hele stad. De Grijs-wordt-Groen regeling en de Groen Moet Je Doen-regeling van de gemeente maken dit mogelijk. Buurtgroen Gouda is bovendien een mooie stimulans en zorgt voor verbondenheid tussen de initiatiefnemers.
Groene buurtinitiatieven zijn goed voor de stad: ze brengen sfeer en betrokkenheid in de buurt en zijn goed voor onder anderen bijen, vlinders en vogels. Belangrijk dus om de mensen die zich hiervoor inzetten in het zonnetje te zetten.
Winnaars
De winnaar in de categorie ‘buurttuinen’ is het initiatief aan het Gloriantplantsoen. Deze buurttuin wordt door vier bewoners onderhouden. Het is deels een bloementuin en deels een moestuin. Bewoners beheren en onderhouden ieder hun eigen deel. De een steekt er meer tijd en energie in dan de ander.
De wijk wordt momenteel opgehoogd en opnieuw ingericht. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor de buurttuin. De projectleider van de gemeente denkt mee. Zo hebben de bewoners een deel van de planten al tijdelijk elders neer kunnen zetten. De bewoners zetten de laatste planten straks in bakken. Na de werkzaamheden verdelen zij de planten opnieuw en wordt de buurttuin opnieuw ingericht. Zo ziet de buurt er na de herinrichting alweer snel kleurrijk uit.
De winnaar van de categorie ‘klein buurtgroen’ is een van de eerste locaties in Gouda die via de Grijs wordt Groen-regeling is vergroend. Aan de Vest, ter hoogte van de Guldenbrug, lag een vies pleintje. Regelmatig werd er grof vuil gedumpt en lag het er vol met zwerfvuil.
De intiatiefneemster heeft briefjes bij haar buren door de bus gedaan. Zij had een plan om het pleintje te vergroenen. Inmiddels zijn drie buren actief in het groen.
Voorbijgangers en buurtbewoners reageren enthousiast. Een voorbijganger heeft zelfs advies gegeven en planten gebracht. Hij is zo betrokken geraakt bij ons project en helpt sindsdien ook enthousiast mee.
De grootste uitdaging op deze plek zijn plassende honden. Daar kunnen de planten niet tegen. Er zijn een paar plekken in de tuin die daardoor niet levend te houden zijn. Een andere uitdaging zijn plassende mannen. Die lopen soms zomaar de tuin in en trappen de boel plat.
Het groen zorgt ervoor dat de buurt er een stuk mooier uitziet. Er ligt veel minder zwerfvuil dan voorheen.
In de categorie ‘groenstroken en plantvakken’ wint de bewoner aan de Busken Huetstraat. Dit plantvak wordt al ruim dertig jaar door meneer onderhouden. Zijn zus had een kapperszaak aan de Herenstraat. Begin jaren ’90 verhuisde de zaak hier naartoe. Voor het raam van kapperszaak lag een plantvak dat een groene wildernis was. Dat wilde de familie liever niet. Het was een mooie uitdaging om er iets moois van te maken.
Meneer krijgt vaak reacties uit de wijk, Mensen vinden de tuin heel mooi. Vanuit de kapsalon kreeg meneer vroeger ook altijd mooie reacties. “Ach, het is een kwestie van goed onderhouden. Ik verander nog weleens wat. Ik hou veel van bloesem en van zomers fruit. Het is een echte vogeltuin.” Er staan struiken omheen zodat de honden er niet in lopen. Over een maand gaat de verlichte kerstboom er weer in. Zolang ik leef en fit blijf, wil ik de tuin blijven onderhouden.
Kijk voor meer informatie over Grijs wordt Groen op www.gouda.nl/grijswordtgroen en voor Groen Moet Je Doen op www.gouda.nl/groenmoetjedoen.
Foto's: Astrid den Haan voor Gemeente Gouda