Bericht

Kijktip! Aandacht voor het vergroenen van straten in nieuw tv-programma

Geplaatst op 4 september 2023, 08:33 uur
Illustration

Uit een groot onderzoek van het bureau Direct Research in opdracht KRO-NCRV uitgevoerd onder een groep van 1.300 Nederlanders vindt 53% van de respondenten de eigen straat niet groen genoeg. Zij willen hun straat vooral vergroenen omdat het verkoelt in warme periodes, het een positief effect heeft op de mentale gezondheid en vanwege de rijkere biodiversiteit. 

Gemeentes bieden subsidiemogelijkheden om te vergroenen. Een groot deel van de onderzoeksdeelnemers heeft nog nooit gehoord van de groensubsidie in hun gemeente. In het nieuwe KRO-NCRV programma 12 straten groen dat zaterdag 2 september van start is gegaan, krijgen 12 straten in Nederland een metamorfose van grijs naar groen en krijgen kijkers tips hoe zelf te kunnen vergroenen.

Van de respondenten geeft 46% aan de eigen tuin al groener te hebben gemaakt om de straat te vergroenen. Voorbeelden zijn het plaatsen van plantenbakken, tegels wippen, geveltuintjes en het planten van een boom in de straat. De belangrijkste drempel bij het vergroenen van de straat is dat mensen vinden dat dit een taak is van de gemeente.

Mensen die benieuwd zijn hoe het ervoor staat in hun eigen straat, kunnen de online postcodetool van KRO-NCRV raadplegen. Door je postcode in te voeren, zoomt de tool vanuit satellieten in op de ingevoerde woonplaats. De postcodetool laat op basis van data zien hoe het op die plek gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in de buurt. Afhankelijk van de uitkomst worden er concrete tips gegeven om te vergroenen.

Wanneer te zien?
12 straten groen is elke zaterdag om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. Je kunt 12 straten groen ook bekijken op NPO Start.

Tekst: GroeneRuimte

Deel dit: