Bericht

Gouda meest bijvriendelijke gemeente van Nederland 2023

Geplaatst op 20 april 2023, 11:48 uur
Illustration

Gouda is de meest bijvriendelijkste gemeente van Nederland in 2023! Samen met veel bewoners zet zij zich bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. Want het gaat helaas niet goed met de wilde bij. In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Want zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

 

Voedsel en nestelplekken voor bijen

Wat maakt Gouda nu zo bijvriendelijk? Dat zijn de bijvriendelijke bermen, bijvriendelijke bomen en bijvriendelijke buurten. Meer dan 60% van het totaal aantal bomen is bijvriendelijk en er zijn veel nestelplekken in de buurt van bloemrijke gebieden. Ook het maaibeheer van Gouda heel bijvriendelijk. Er wordt vaak pas na de bloei gemaaid, zodat er geen voedsel voor de bijen verdwijnt. Niet alles wordt in één keer gemaaid en het maaisel blijft een aantal dagen liggen voor het wordt weggehaald. Zo kunnen insecten eerst een nieuw plekje zoeken.

 

Bijenveldjes

Maar er is nog veel meer winst te behalen. De gemeente is nu volop bezig om overbodige grasveldjes, waar bijvoorbeeld niet op gespeeld wordt, in te richten als bijenveldjes. Uw buurt kan zo’n stukje aanmelden en de gemeente gaat ermee aan de slag. Datzelfde gebeurt met stroken ‘ongebruikte’ stoep in het project ‘Grijs wordt groen’.” En zo blijft Gouda werken aan meer nestgelegenheid en voedsel voor wilde bijen en andere insecten. 

 

Help mee!

Steeds meer inwoners zetten zich actief in voor wilde bijen en biodiversiteit. Met kerkbesturen zijn insectenhotels gemaakt, op scholen zijn bijenprojecten en de plaatselijke afdelingen van KNNV en IVN Natuureducatie zetten zich in om jong en oud te vertellen over het belang van wilde bijen en natuur in de stad. Samen met de gemeente leidden zij Tuinambassadeurs op. Dit zijn vrijwilligers die tuineigenaren helpen met het groener en biodiverser maken van hun tuin of balkon. Ook de 400 Groen moet je doen-projecten zijn echte pareltjes. Bewoners adopteerden een stukje openbaar groen en beheren deze stukjes grond zelf – met financiële hulp van de gemeente. Doet u ook mee?

Elke maand bloeien er wel planten die veel stuifmeel hebben voor bijen. Lees erover en koop ze! Bekijk daarvoor de bijen-kalender. Let erop dat u zoveel mogelijk voor biologische planten kiest.

Kijk voor meer inspiratie op de website Maak Gouda Duurzaam.

 

Deel dit: