Bericht

Hulp gevraagd bij het oogsten van boompjes

Geplaatst op 23 januari 2023, 23:23 uur
Illustration

Voor de zaterdag 4 februari zoeken wij vrijwilligers, die zoveel mogelijk boompjes willen oogsten langs de spoorlijn in Gouda, oftewel "de Spoorzone". In samenwerking met de landelijke organisatie MeerBomen.nu redt de gemeente Gouda zo jonge bomen op deze plek waar zij niet volwassen kunnen worden, door de komst van nieuwbouw. 

Dit is een initiatief van www.Meerbomen.nu samen met de gemeente Gouda. Meerbomen.nu heeft de afgelopen jaren in totaal meer dan een miljoen bomen gered uit de natuur waar die normalter niet volwassen kunnen worden. Zaailingen van 1 tot wel 4 meter hoog. Normaliter worden deze boompjes versnipperd of op de composthoop gegooid. Maar om CO2 te verminderen en een klimaatpositieve bijdrage te leveren is Meerbomen.nu begonnen met deze boompjes en struiken uit te graven en gratis uit te delen aan wie ze maar wil hebben. Bomen hebben een enorme impact op onze leefomgeving, gezondheid en het klimaat. En inheemse soorten groeien overal om je heen. Daarnaast zijn bomen noodzakelijk voor insecten en die weer voor vogels. Voorbeeld: op een volwassen wilg of eik leven wel 250 verschillende organismen!

Voor 4 februari van 10.00 - 15.00 uur zoeken we mensen die willen helpen met het oogsten (lees: uitgraven) van jonge boompjes in de Spporzone. Weleens van gehoord, de Spoorzone? Vanaf het Huis van de Stad en de cinema, verder gaan langs de parkeerplaats langs het spoor, net zover totdat je hekken tegenkomt die een braakliggend terrein omheinen tegenover de Rijsselseweg.
Wees gerust: we maken gebruik van een graafmachientje als de wortels te vast zitten! En zwaar zijn die boompjes niet!

Kom helpen en meld je alsjeblieft aan en neem vooral je eigen spade/schep mee! Kaplaarzen zijn handig met dikke sokken en handschoenen (misschien kan iemand koffie in een thermosfles meenemen, want er zijn daar niet veel voorzieningen). Toilet mogen we gebruiken van de winkel van "Brokken enzo" er recht tegenover.
In de middag worden de boompjes door Promen vervoerd naar GOUDasfalt om daar een weekje ingekuild af te wachten.....

Totdat.... ze op zaterdag 11 februari vanaf 10.00 uur worden aangeboden aan inwoners die zo'n boompje zouden willen planten in hun tuin. De boompjes kunnen dan verder groeien in buurttuinen, voedselbossen, tuinen van inwoners of bij boeren en tuinders. Zo verhuizen zaailingen en stekken naar een plek waar ze welkom zijn. Het gaat vaak om berken en elzen, maar soms zit er een (krul)wilg bij. En in de Spoorzone groeien heel veel groene en rode Kornoelje struiken. Zaadjes verzamelen van Sint Jacobskruid of van kaardebollen. Het ligt er maar net aan wat er groeit. Ook voor het uitdelen van de boompjes zoeken we nog een aantal vrijwilligers.

Wil je meehelpen oogsten op 4 februari of helpen bij het uitdelen op zaterdag 11 februari? Graag even aanmelden via duurzaam@gouda.nl.
De coördinator van dit project is Yvonne Metaal van Maak Gouda Duurzaam

Deel dit: