Bericht

Gouda meet 750 soorten

Geplaatst op 1 juni 2022, 17:43 uur
Illustration

Heb je het boerenknoopje, het frietzakbekermos of de langsprietpopulierensnuittor al gespot?
Deze soorten zijn allemaal in Gouda te vinden. In de zomer van 2022 begint de gemeente Gouda met het meten van de soorten planten en dieren in de stad. Zo ontstaat er een beeld hoe het staat met de biodiversiteit. Het onderzoeksbureau Viridis bekijkt ook hoe het met de waterkwaliteit staat. De komende maanden zijn mensen van dit bureau dus in bermen en bij sloten te vinden om de flora en fauna in beeld te brengen. Libellen stellen bijvoorbeeld hoge eisen aan de waterkwaliteit, dus als je die ziet vliegen dan weet je dat het goed zit.
De afgelopen jaren zijn de vele soorten wel schrikbarend achteruit gegaan. Zo is er bij de insecten een gemiddelde afname van 33% en komen er 49% minder bijen-soorten voor.


Je kunt zelf ook meetellen!
Voor Gouda750 willen we in de komende maanden 750 soorten per maand ontdekken! Hiervoor kun je de app ‘ObsIdentify’ op je telefoon of tablet installeren en op zoek gaan naar vogels, planten en insecten. Alles wat je ziet wordt verzameld op waarneming.nl. Degene met de meeste waarnemingen maken kans op een mooie prijs. Elke twee maanden (mei /juni, juli/augustus, en september/oktober) wordt er een prijs uitgereikt aan degene die in die tijd de meeste waarnemingen heeft gedaan.
Wie eind juni, augustus of oktober dus bovenaan de ranglijst staat ontvangt hierover bericht.
Op de website www.waarnemingen.nl kan je de Bioblitz van Gouda vinden! Hier staan alle Goudse waarnemingen vermeld.

Gouda meet en meet jij mee?

Deel dit: