Locatie

Rooms Katholieke Begraafplaats Gouda

Graaf florisweg 126, Gouda
Spirituele ruimte , Buitenruimte, Monument
Illustration

Rooms Katholieke Begraafplaats Gouda. Een in 1890 opgericht herdenkingspark, met monumentale Kapel. Een begraafplaats met geschiedenis aan de rand van Gouda die zich kenmerkt door de monumentale entree aan de Graaf Florisweg en een schitterende centraal gelegen kapel.

De begraafplaats en kapel zijn dagelijks geopend van 10.00 uur in de ochtend tot 17.00 uur in de middag.

---

De Goudse architect en aannemer C.P.W. Dessing staat aan de basis van het ontwerp van de Kapel en beheerderswoning aan de Graaf Florisweg. De begraafplaats en kapel zijn in 1890 in gebruik genomen. Het volledige terrein is in 2002 aangewezen als Rijksmonument maar uitsluitend de Kapel en het hek bij de entree zijn daadwerkelijk opgenomen als monument.

Het monumentale hek werd in de dertiger jaren van de 20e eeuw geplaatst om de rust op de begraafplaats te bewaren nadat de sloten aan weerszijden van de Graaf Florisweg waren gedempt. Dit hek werd in 2001 uitvoerig gerestaureerd.
In 2010 is begonnen met het verfraaien en verbeteren van de begraafplaats. En dit proces loopt door tot op de dag van vandaag. Een enthousiaste club vrijwilligers werkt er wekelijks hard aan de begraafplaats in optimale conditie te houden.

Waar het in vroeger tijd gewoon was dat er weinig tot geen groen op de begraafplaats was, is dat tegenwoordig wel anders. Groen geeft rust en geborgenheid op een plaats waar mensen bijeenkomen in de meest verdrietige omstandigheden. De stichting RK Begraafplaats Gouda, welke is opgericht op 30 september 1980 werkt voortdurend aan de vergroening en verbetering van de begraafplaats. Een eervolle taak die alom gewaardeerd word door onze bezoekers.

Deel dit:
Bekijk Rooms Katholieke Begraafplaats Gouda ook in
Rooms Katholieke Begraafplaats Gouda op de kaart