Activiteit

Landelijke kikkerdriltelling 2024

vr 23 feb 2024 - zo 10 mrt 2024 , 8:00 - 18:00 uur
Illustration

Hoe gaat het met de kikkers in onze tuinen? De kikkerdril in tuinvijvers is een goede graadmeter. Door hoge temperaturen en een vroeg voorjaar hebben amfibieën de lente in de bol. RAVON organiseert vanaf 23 februari tot en met 10 maart de Landelijke Kikkerdriltelling! Je kunt kikkerdril tellen in je eigen tuinvijver, maar het mag natuurlijk ook buiten je tuin, in stadsvijvers, poelen of sloten. Dit jaar zijn de kikkers er vroeg bij, daarom start de telling drie weken eerder dan vorig jaar. Tel je mee?

Hoe werkt het?
Heb je een vijver in je tuin? Tel dan tijdens de teldagen het aantal eiklompen en bruine kikkers en geef dit door via tuintelling.nl.

Deze telling is gericht op de bruine kikker. Dit is namelijk een van de eerste amfibieën die zich in de lente gaat voortplanten. Andere kikkers leggen hun eitjes later in het voorjaar, op de heikikker na. Omdat de heikikker maar bij hoge uitzondering voor komt in tuinen maken we geen onderscheid tussen de eiklompen van de bruine kikker en die van de heikikker.

De eiklompen zijn goed zichtbaar aan het wateroppervlakte en zijn grote klompen. De eiklompen zijn per stuk te tellen. Elk kikkerpaartje legt namelijk één eikomp. Door het aantal klompen met twee te vermenigvuldigen, weten we dus exact hoeveel kikkers er in onze tuinen leven.

Tegelijkertijd met de bruine kikker legt de gewone pad haar eitjes; in de vorm van snoeren. Deze snoeren liggen echter echt onderwater, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. De paddensnoeren nemen we dan ook niet mee in de telling.

Wil je kikkerdril leren herkennen, en onderscheiden van de eitjes van andere amfibieën zoals salamanders en padden? Bekijk dan de herkenningskaart op de website van RAVON.

Hoeveel bruine kikkers en kikkerdril is er geteld? Wat zijn de verschillen met vorige jaren? Welke trends zijn er te zien? De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op de website tuintelling.nl


De kikkerdriltelling wordt georganiseerd door RAVON

Locatie
In je eigen vijver, poel of een sloot in de buurt
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op vr 23 februari 2024. Beëindigd zo 10 maart 2024

Deel dit: