Activiteit

Wat we gemeen hebben - een filosofie van de meenten

zondag 4 februari 2024 , 11:45 - 13:15 uur
Illustration

Thijs Lijster hield afgelopen december een lezing voor de ALV van Energie Samen over ‘Wat we gemeen hebben’. Zijn concept is van betekenis voor bijvoorbeeld energiecoöperaties. Voor wie deze lezing gemist hebben bieden wij een tweede kans en we nodigen jullie graag daarvoor uit.   

"Onze gemeenschappelijke bronnen staan onder druk door het neoliberalisme. Water en schone lucht bijvoorbeeld, maar ook het internet en de universiteit. Het is hoog tijd om deze commons terug te veroveren”, vindt Thijs Lijster.
Hij betoogt waarom het van belang is dat we cruciale aspecten van ons leven zoals energie, wonen, zorgen, maar ook leren niet als koopwaar behandelen, maar als meenten.

De ‘meent’ (common), de gemeenschappelijke gronden van vroeger waar ieder zijn vee kon laten grazen en hout kon sprokkelen om de winter door te komen, is een concept waar de laatste jaren veel aandacht voor is in de politieke filosofie en economie. Het gaat om een goed of bron dat niemands bezit is maar waar iedereen gebruik van kan maken. 
 
Overal ontstaan gemeenschappen die deze bronnen zelf gaan beheren en met elkaar delen: wooncorporaties, Land van ons, maar ook Wikipedia. Ook energiecoöperaties zijn daar voorbeelden van. Collectief, lokaal eigendom, dat we samen beheren, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de gemeenschap en niet aan de grote investeerders.

Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Antwerpen, in 2022 verscheen zijn boek met de gelijknamige titel.

Locatie
Agnietenkapel
Kosten
Met korting
Kosten toelichting
€5 (dankzij een gift van de Kringloopwinkel in Reeuwijk aan het Agnietenconvent )
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: