Bericht

Groen Moet Je Doen in april - Slakken in je buurttuin

Geplaatst op 19 april 2024, 14:12 uur
Illustration

Niet alleen jouw buren, maar ook slakken genieten van jouw buurttuin. Wat kun je doen om het bezoek van slakken te verminderen op een slakvriendelijke manier? Een van de makkelijkste manieren is, om te kiezen voor planten die slakken niet zo lekker vinden. Wij zochten voor jullie uit welke planten dat zijn:

Duizendblad (Achillea): deze plant houdt van een plekje in de volle zon en voedzame, goed waterdoorlatende grond. Achillea’s vermeerderen zich makkelijk ondergronds. 

Vrouwenmantel (Alchemilla): een bladverliezende bodembekdekker bodembedekkende groeiwijze. Vrouwenmantel doet het goed in elke grondsoort en kan ook vrij goed tegen droogte. 

Ooievaarsbek (Geranium): een bodembedekker die vrij weinig eisen stelt. Ooievaarsbek doet het uitstekend op bijna alle gronden en kan ook goed tegen de droogte. 

Kattenkruid (Nepeta): slakken houden niet van deze plant, maar ze heeft een betoverend effect op katten die er maar al te graag gaan in liggen. Ook insecten zoals vlinders en bijen zijn dol op deze plant. Het is een makkelijke soort die het vrijwel in elke tuin goed zal doen op een zonnige plaats. 

Slakken houden in het algemeen niet van sterk geurende planten en kruiden, dus ook niet van bijvoorbeeld knoflook, bieslook, venkel, munt, salie, tijm, oregano, lavendel en Oost-Indische kers. Ook varens en grassen en planten als ezelsoor (Stachys), anemonen, akelei (Aquilegia), wolfsmelk (Euphorbia), vetkruid (Sedum) en kleine maagdenpalm (Vinca) staan niet op het menu van de slak. 

 

Deel dit: