Bericht

Slakken bestrijden met hun natuurlijke vijanden

Geplaatst op 27 mei 2024, 16:35 uur
Illustration

Als je veel tuiniert is je vast niet ontgaan dat er momenteel sprake is van een heuse slakkenplaag. Op allerlei kanalen worden ideeën uitgewisseld hoe we de slakken invasie het beste de baas kunnen blijven om zo onze plantjes te redden. Vooral kleinere kwetsbare plantjes zoals stekjes worden het eerst tot de grond toe opgepeuzeld; voor moestuiniers die de plantjes na ijsheiligen (heel recent dus) in de grond hebben gezet natuurlijk geen gezellig aangezicht. 

Havervlokken, knoflooktinctuur, cayennepeper, bier, cacaodoppen...

We hebben het allemaal voorbij horen komen als redmiddel om de slakken te bestrijden. Het liefst doen we dat namelijk zo natuurvriendelijk mogelijk en gaan we niet met gif in de weer. 

De meest natuurlijke en effectieve methode lijkt echter om de slakken niet te bestrijden middels foefjes, maar de natuurlijke vijand van de slak terug te brengen in de tuin. Natuurlijke vijanden zijn bijv. egels en merels. Kortom, de balans in de tuin herstellen, waardoor het ecosysteem waar de slak onderdeel van uitmaakt zich kan herstellen.

Hoe doe je dat? 

Zorg dat je tuin aantrekkelijk wordt voor allerlei soorten beestjes, zoals kikkers, egels en allerlei vogels. Vogels komen terug als ze hun weg eenmaal hebben gevonden naar jouw tuin, bijvoorbeeld als er voedsel te vinden is. Veel vogels houden van zonnebloemkernen en pinda's (en slakken dus). De meeste dieren kunnen beschutte plekjes zoals struiken of stapels met takken zeer waarderen. Een poeltje is ook altijd een goed idee, zodat egels, kikkers en vogels lekker kunnen drinken en/of badderen tijdens warme periodes. Zorg wel dat het oevertje geleidelijk afloopt, zodat de egel niet pardoes kopje onder kan gaan.

Qua beplanting kies je natuurlijk voor inheemse onbespoten soorten, waardoor ook de andere soorten binnen het ecosysteem kunnen floreren, in symbiose met die vervelende slak. En wie weet, misschien kan je dan zelfs gaan genieten van de vele voordelen die de slak ook biedt, zoals het opruimen van dood organisch materiaal. Zo hoef je uiteindelijk ook veel minder aan je tuin te doen!

Illustration
Plantensoorten waar slakken niet van houden
Deel dit: