Activiteit

Nationale Tuinvogeltelling

vr 26 jan 2024 - zo 28 jan 2024 , 8:00 - 18:00 uur
Illustration

Hoe gaat het met de tuinvogels in ons land? Dat monitoren we jaarlijks tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Mede dankzij deze tellingen kunnen we tuinvogels beter helpen en beschermen. Tel je mee?

Hoe werkt het?
In drie gemakkelijke stappen tel je de vogels.

  1. Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee.
  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.*
  3. Je telling geef je op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl of via de website van de Nationale Tuinvogeltelling. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 29 januari in vóór 12 uur.

Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kunt na het half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Resultaten
Ben je benieuwd naar de resultaten van eerdere jaren? Bekijk ze hier. Daar komen ook de nieuwe resultaten te staan.

Over de Nationale Tuinvogeltelling
De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Deze gegevens combineren we met de gegevens van andere tellingen. Zo wordt bijgehouden hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen. Alles over de Nationale Tuinvogeltelling vind je hier.

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
start / einde
Gestart op vr 26 januari 2024. Beëindigd zo 28 januari 2024
Deel dit: